Nebula reverbs drop out cpu

Tips & tricks, working results, technical support
dejanilly
User Level I
User Level I
Posts: 11
Joined: Tue Feb 01, 2011 12:25 pm

Nebula reverbs drop out cpu

Post by dejanilly » Mon Aug 08, 2011 7:19 pm

Hi

I just upgraded to Nebula 1.3.492.
After upgrade all my Nebula reverbs (i mean the reverb emulations like EMT140VNXT and so on) don't work anymore. If i load just one instance of nebula with reverb emulation it just push the cpu to it's limit and that's it.
Before upgrade i could load couple of reverb Nebulas. So......also my older projects are now not working anymore.

I'm working with Logic 9.

Should i change some settings or something like that ?

Please,....help...i'm desperate :(

User avatar
enriquesilveti
Expert
Expert
Posts: 2858
Joined: Sun Mar 28, 2010 9:00 pm
Location: Lodi | Madrid | Buenos Aires
Contact:

Re: Nebula reverbs drop out cpu

Post by enriquesilveti » Mon Aug 08, 2011 8:28 pm

http://www.acustica-audio.com/forum/ind ... =viewtopic

Nebula > MAST > DSPBUFFER: 2048 or 4096
Click on Save, and reload Nebula.
Enrique Silveti.
Acustica Audio customer and technical support.

MBP 11.5 (i7-4870 | 16 GB | 512 SSD)
SP4 (i5-6300 | 8 GB | 256 SSD)
UFX | Lyra2 | USBPre2
VM U16 | VM Win10 CU | VM OSX 10.12
N4/NAT4 | SPX3 | RX6 | LN2C | Smaart8 | R5 | PT12 | PX10 | NIK5

greekpeet
User Level XI
User Level XI
Posts: 171
Joined: Mon Mar 29, 2010 9:28 pm

Re: Nebula reverbs drop out cpu

Post by greekpeet » Thu Aug 25, 2011 5:06 pm

Same issue here, even tried the max buffer in Neb and my host Logic 8 with no solution.

User avatar
giancarlo
Founder
Founder
Posts: 10893
Joined: Mon Sep 21, 2009 10:40 pm
Location: Italy

Re: Nebula reverbs drop out cpu

Post by giancarlo » Thu Aug 25, 2011 8:43 pm

decrease hdim to 5 and push save

greekpeet
User Level XI
User Level XI
Posts: 171
Joined: Mon Mar 29, 2010 9:28 pm

Re: Nebula reverbs drop out cpu

Post by greekpeet » Mon Aug 29, 2011 8:10 pm

giancarlo wrote:decrease hdim to 5 and push save
still does not work, I'm on 2.3 i5 and can load TONs of other Nebula programs @ 96khz, even chokes out my Mac Pro with one single instance.

Wish the developers would have stated that 96khz sample rates are not supported.

User avatar
enriquesilveti
Expert
Expert
Posts: 2858
Joined: Sun Mar 28, 2010 9:00 pm
Location: Lodi | Madrid | Buenos Aires
Contact:

Re: Nebula reverbs drop out cpu

Post by enriquesilveti » Tue Aug 30, 2011 10:59 am

Enable .LOG mode and report your issue.
Enrique Silveti.
Acustica Audio customer and technical support.

MBP 11.5 (i7-4870 | 16 GB | 512 SSD)
SP4 (i5-6300 | 8 GB | 256 SSD)
UFX | Lyra2 | USBPre2
VM U16 | VM Win10 CU | VM OSX 10.12
N4/NAT4 | SPX3 | RX6 | LN2C | Smaart8 | R5 | PT12 | PX10 | NIK5

edbilleaud
User Level VIII
User Level VIII
Posts: 89
Joined: Fri Sep 03, 2010 8:38 pm

Re: Nebula reverbs drop out cpu

Post by edbilleaud » Thu Sep 01, 2011 4:21 am

I am experiencing this exact same problem. Am on site now looking for a solution, either an upgrade or a downgrade, because 1.3.492 just chokes everything to a halt. Old projects that used to run easily now don't play at all. Acustica, please help.

richie43
Expert
Expert
Posts: 5041
Joined: Fri Feb 04, 2011 8:47 pm
Location: Minnesota, USA
Contact:

Re: Nebula reverbs drop out cpu

Post by richie43 » Thu Sep 01, 2011 5:19 am

I had numerous problems, although different ones, with that version of Nebula. I upgraded to the current experimental version, "n" I believe, and it works better than ever. I also have the server version, and running it as a regular instance, and this was a huge boost in performance too. Try the newest experimental version. Save your current xml file and current install first, just in case.
The Sounds of the Hear and Now
http://soundyaudio.com/

edbilleaud
User Level VIII
User Level VIII
Posts: 89
Joined: Fri Sep 03, 2010 8:38 pm

Re: Nebula reverbs drop out cpu

Post by edbilleaud » Thu Sep 01, 2011 5:37 am

Thanks for the reply Richie. How do you save that file and that install?
I did install the experimental version, it wouldn't run either (in Logic), so I then installed an old version from October 2010 I believe, and it seems to be working, but I did not save anything. Have I got in trouble?

richie43
Expert
Expert
Posts: 5041
Joined: Fri Feb 04, 2011 8:47 pm
Location: Minnesota, USA
Contact:

Re: Nebula reverbs drop out cpu

Post by richie43 » Thu Sep 01, 2011 5:50 am

I doubt that there will be any "trouble". I always save my whole install folder before I do an upgrade. I set up a custom install location, so I don't know where yours is located. Default is probably somewhere in your program files. The folder is called "acustica" and it contains all of the dll's and xml files. I also have tweaked my xml to better suit my system specs and needs, so I tend to be paranoid about "upgrades". But I am on a PC, and I assume that you are on Mac...? If so, I am probably not going to be much help :cry: But if things are working better, go with that!!
The Sounds of the Hear and Now
http://soundyaudio.com/

Post Reply