Glitching Before Audio File Plays

Tips & tricks, working results, technical support
sfunk
Member
Member
Posts: 226
Joined: Sun Oct 17, 2010 5:59 pm

Glitching Before Audio File Plays

Post by sfunk » Wed Mar 02, 2011 12:30 pm

Has anyone noticed this? When i am working on a mix and listen from the start some audio files will glitch just as they are about to play back, seems to be something in the buffer? Is there any setting to correct this? Its quite annoying as it also happens during off line bounces. I have always had this problem right up to the current most up to date AU Neb.

User avatar
enriquesilveti
Expert
Expert
Posts: 2858
Joined: Sun Mar 28, 2010 9:00 pm
Location: Lodi | Madrid | Buenos Aires
Contact:

Re: Glitching Before Audio File Plays

Post by enriquesilveti » Wed Mar 02, 2011 8:19 pm

Seems like audio buffer are not clear at stop. Can you make a small project showing the issue, upload and send us the link.

Help us help you (read this before posting) > http://www.acustica-audio.com/forum/ind ... =viewtopic

Acustica Audio crash or bug report > http://www.acustica-audio.com/forum/ind ... =viewtopic
Enrique Silveti.
Acustica Audio customer and technical support.

MBP 11.5 (i7-4870 | 16 GB | 512 SSD)
SP4 (i5-6300 | 8 GB | 256 SSD)
UFX | Lyra2 | USBPre2
VM U16 | VM Win10 CU | VM OSX 10.12
N4/NAT4 | SPX3 | RX6 | LN2C | Smaart8 | R5 | PT12 | PX10 | NIK5

sfunk
Member
Member
Posts: 226
Joined: Sun Oct 17, 2010 5:59 pm

Re: Glitching Before Audio File Plays

Post by sfunk » Wed Mar 02, 2011 8:26 pm

enriquesilveti wrote:Seems like audio buffer are not clear at stop. Can you make a small project showing the issue, upload and send us the link.

Help us help you (read this before posting) > http://www.acustica-audio.com/forum/ind ... =viewtopic

Acustica Audio crash or bug report > http://www.acustica-audio.com/forum/ind ... =viewtopic
Ok will make a small project and upload. Any ideas why its not clearing?

mathias
Expert
Expert
Posts: 2472
Joined: Wed Mar 31, 2010 12:25 am
Location: South-West Germany

Re: Glitching Before Audio File Plays

Post by mathias » Thu Mar 03, 2011 3:02 am

normally those problems are host-related.
your daw takes care of the buffers.
so what host? system?

in samplitude i have some options to circumvent such glitches.

mathias
system 1: windows 8 32 bit - samplitude prox/x3, tracktion6/7, reaper
system 2: mac osx yosemite - reaper(32+64bit), tracktion6/7(32+64bit)

both systems on: macbook pro (late 2009), core 2 duo 3,06 ghz, 4 gb ram, graphic: nvidia geforce 9600M GT 512 MB

micstandbob
User Level II
User Level II
Posts: 22
Joined: Wed Apr 07, 2010 4:54 am

Re: Glitching Before Audio File Plays

Post by micstandbob » Thu Mar 03, 2011 7:29 am

what audio host are you using. that is a huge problem for me with Logic Pro. the work around is to put a silent piece of audio on every single track at a specific location after the song. before you go to bounce... locate to the spot after the song and hit play. all the plugins will clear their buffers and you can then do the bounce with no glitches. this also happens in waveburner.

sfunk
Member
Member
Posts: 226
Joined: Sun Oct 17, 2010 5:59 pm

Re: Glitching Before Audio File Plays

Post by sfunk » Thu Mar 03, 2011 9:06 am

micstandbob wrote:what audio host are you using. that is a huge problem for me with Logic Pro. the work around is to put a silent piece of audio on every single track at a specific location after the song. before you go to bounce... locate to the spot after the song and hit play. all the plugins will clear their buffers and you can then do the bounce with no glitches. this also happens in waveburner.
Yep Logic Pro 9 for me. Interesting its host based. I must try it in Nuendo. Perhaps this is a problem with the AU version? You are right though it is a huge problem and very frustrating, some much so its making me think of firing up my UAD Quad again and leaving Neb for the occassional off line bounce, its no good if you cant use it without these glitches
Funny the though occured to me that i could put some silence to trick it into clearing the buffer. I'll try that later. Thanks very much

User avatar
giancarlo
Founder
Founder
Posts: 10903
Joined: Mon Sep 21, 2009 10:40 pm
Location: Italy

Re: Glitching Before Audio File Plays

Post by giancarlo » Thu Mar 03, 2011 12:44 pm

I think it's related to tail size... I guess we are not using it correctly

sfunk
Member
Member
Posts: 226
Joined: Sun Oct 17, 2010 5:59 pm

Re: Glitching Before Audio File Plays

Post by sfunk » Thu Mar 03, 2011 1:00 pm

giancarlo wrote:I think it's related to tail size... I guess we are not using it correctly
Hi Giancarlo, is there anything i can change in the Mast page that might help?

quiquemartin
User Level 0
User Level 0
Posts: 2
Joined: Thu Mar 03, 2011 11:19 pm

Re: Glitching Before Audio File Plays

Post by quiquemartin » Sat Mar 12, 2011 2:55 pm

Same problem here with logic pro 9

elam
Vip Member
Vip Member
Posts: 425
Joined: Sat May 15, 2010 5:42 pm

Re: Glitching Before Audio File Plays

Post by elam » Sat Mar 12, 2011 4:29 pm

Same thing.But from time to time.I think it have to do with some bad settings in my master page too.It's strange...I didn't even try to troubleshoot it, my schedule being so crazy.One issue at a time.Any idea is welcome...

Post Reply